Skägg – Hälsosamt eller fara?

skagg halsa sjukdommar

Skägg, hälsa och sjukdomar

Vad har dessa tre gemensamt? Är ansiktsbehåring hälsosamt eller ogynnsamt för män? Vi vet att män har genom tiderna odlat skägg och mustasch då det har spelat en viktig roll i mäns historia. Skägget har associerats med styrka, makt, visdom och manbarhet. Man har förstått att i de stora civilisationerna genom människans historia som antika Egypten, Babylon/Mesopotamien, Romarriket och antika Grekland har många stora ledare haft skägg och vårdat det med stolthet. Men är skägg hälsosamt eller en fara för mannen? Det ska vi på Bazgir & Veljković forska närmare på.  

Det finns studier som visar att skägg skyddar mot UV-strålning med upp till 95%. Detta innebär att åldrandet av huden under skägget saktas ner och kan därmed även reducera risken att få hudcancer (Radiation Protection Dosimetry Journal, 2012). En rejäl mustasch/skägg har även visat sig ge minskad besvär vid allergier mot damm och pollen då mängder av partiklar som utlöser en reaktion fastnar i skägget innan den når andningsvägarna (universitetet i Southern Queensland, Australien och DailyMail.co.uk).  

Skagg

Det finns således många fördelar med att ha skägg. Men som dem flesta män känner till så kan det vara jobbigt att låta ansiktsbehåringen växa vilt och fritt. Många kan uppleva irriterad hud, klåda, och andra besvär som får en att överväga slätrakning. Vad är fördelarna samt nackdelarna med rakning då? Fördelen blir ju att man slipper vårda skägget och minskar risken för irriterad hud etc. Men rakning medför också nackdelar. Om man inte använder en bra Rakkniv/Rak shavette eller hyvel så är risken stor att skador uppstår på huden vid rakningen. När man rakar sig så sliter man bort en del av huden och detta kan göra att sår bildas samt utslag och irritationer utlöses. Därför är det viktigt att rak shavettens rakblad ofta bytts ut, rengörs innan och efter rakning samt att materialet som rak shavetten är gjort av ger ett bra grepp, som t ex trä.

Vad är då bästa tipset för en man som vill odla samt vårda skägg. Nedan finner ni en skräddarsydd guide på hur man på bästa sätt ska vårda skägg:

1. Rengör skägget med skäggschampo för att ta bort all damm, bakterier och döda hudceller som fastnar under dagen.

2. Använd skäggbalsam för att förebygga strävt skägg och hud.

3. Applicera 100% organiskt skäggolja en gång om dagen för att tillförse skägg & hud med vitaminer och mineraler.

4. Komplettera med en skäggkräm som smörjs in ett par gånger under dagen.

5. Använd en skäggkam i trä för att rensa döda hudceller. Trä är skonsamt gentemot huden.

Utforska även våra skäggkit som har perfekt kombination av produkter för skäggvård. Även bra tips på present för honom.