Frisyrer killar genom åren

frisyrer killar

Frisyrer killar

Har sett olika ut igenom åren, precis som mode så uppkommer det alltid nya hårstilar som blir trendiga under en tid. Hur utvecklas hårstilar samt vad är det som avgör vad som blir snyggast? Följ med på en återblick av hur frisyr för män har sett ut genom åren.

Pompadour frisyren från 1950-talet

Under 50-talet blev rock & roll en livsstil. Det förändrade världen med storm och blev snabbt populärt i alla samhällen. Rock & Roll föddes i USA i slutet av 40-talet och har sitt ursprung ifrån afro-amerikanskt musik inom jazz, blues, boogie woggie samt gospel. Med rock & rollen utvecklades modet och hårstilar för män. Många unga män ville imitera sina Rock & Roll idoler för att imponera på brudarna i sin omgivning. Elvis Presley, Chuck Berry och Little Richard var några utav 50-talets influensers som unga män började efterlikna i mode och frisyr. Hade man halvlångt hår, en stark hårpomada och en metallkam så kunde en kille skapa den perfekta pompadour frisyren. Pompadour frisyren gick ut på att uppnå volym över pannan genom att ha högt uppkammat samt plattare på sidorna genom att dra håret baklänges.

Pompadour frisyr

1960-talets frisyrer för män

Musiken har alltid influerad samhället och under 60-talet blev The Beatles jättestora. Med detta föddes ett nytt mode och ny frisyr för killar. Pottfrisyren blev väldigt populär med rak lugg jämnt över pannan. Även tuperad frisyr blev populär då man ville att huvudet skulle se så stort ut som möjligt. Det användes enorma mängder av hårspray och saltvatten spray och eventuellt löshår för att uppnå den höga volymen. Mot mitten av 60-talet började man även med twiggy-frisyren som blev en populär frisyr med kortklippt rakt hår med sidbena. Denna frisyr kallades för framtidens frisyr och var toppmodern mot slutet av 60-talet. Vietnamkriget pågick under 19 år och igenom hela 60-talet. Med detta föddes hippietrenden som blev populär under slutet av 60-talet och hela 70-talet.

1960 talets frisyrer for man

Hippietrenden, 70-talsfrisyr

Hippie blev en kultur under slutet av 60-talet och hela 70-talet. Kulturen utvecklades av bland annat aktivister som kämpade för fred och miljöfrågor under Vietnamkriget. Även Black Panther rörelsen pågick under slutet av 60- och hela 70-talet som kämpade för svarta människors rättigheter. Med dessa kulturer föddes nytt mode och nya frisyrer. Främsta frisyren var att ha långt hår och långt skägg för att motsäga soldaterna i Vietnamkriget som var tvungna att vara renrakade och kortklippta. Den klassiska hippe frisyren var att ha hög och tätt hår (afrofrisyr) eller långt och utsläppt i axel-längd. Skägg fick växa vilt och skulle vara ofixad. Det var också trendigt att knyta ett pannband runt huvudet för att sticka ut från samhället och visa världen den nya trenden. Allt gick ut på att vara naturlig och använda organiska produkter för skägg och hår.

hippietrenden 70 talsfrisyr

Hockeyfrillan, 1980-talet

Mot slutet av 70-talet och början på 80-talet blev rock och pop jättepopulärt. Rockstjärnor som Rod Stewart, David Bowie samt popartister som Michael Jackson bar på frisyrer i början på 80-talet som kom att kallas för hockey frisyr. David Bowies frisör Suzi Ronson skapade frisyren som födde en ny trend. I Sverige utvecklades hockeyn till bland de främsta sporten under 80-talet och många hockeyspelare bar på den nya frillan som passade perfekt ute på isen. Med längre hår där bak som värmde nacken och kortklippt framtill under hjälmen började dem flesta spelarna bära den coola frisyren. Folk började tycka om frisyren för att den hade en business look framtill och party-look bakifrån.

80 tals frisyr


90-tals frisyrer för killar

Leonardo Dicaprio, Johnny Depp och Nick från Back Street Boys började med en frisyr som blev hetast under 90-talet. Frisyren kallades för gardinfrisyren som gick ut på att ha medellångt hår där man gjorde en mittbena igenom håret och delade håret på varje sida som hängde över pannan. Till detta blev det populärt med att blondera slingor för att efterlikna just Dicaprio eller Nick som dem flesta brudarna såg upp till. Även spiky och cesarfrisyren blev hett när skådespelare som George Clooney började bära den i Hollywood på slutet av 90-talet.

90 tals frisyrer for killar

00-talet, allt skulle vara uppåt

Under 00-talet skulle allt som har med frisyren att göra vara uppåt. Spiky frilla och mohawk blev populärt i samband med punk och funk som hade blivit en trend från slutet på 90-talet och ända in i 00-talet. Spiky gick ut på att använda starkt hårvax för att få håret att resa sig och stelna i den riktningen. Mohawk som också kallades för tuppfrillan gick ut på att dra all hår man hade och samla det i mitten helt ståendes. Kända fotbollsspelare som Ljungberg och ¨Chippen¨ hade dessa frisyrer under 00-talet. Även de som valde att vara kortklippta hade håret kammat uppåt, speciellt luggen. Denna frisyr kallades för Tintin-frilla efter tecknade figuren Tintin.

mohawk frisyr 00 talet

Fade frisyr för killar under 2010-talet

Under början på 2010 talet utvecklades den höga frisyren till att ha kortare klippning på sidorna och stegvis mer hår ju högre upp på huvudet man kom. Fade trenden började utvecklas i början på 2010-talet och tog fart på riktigt år 2015 och framåt. Frisyren har tre olika modeller där man kan välja mellan high fade, Low-fade och Mid High-fade. High fade innebär att man har jätte kort längd på sidorna väldigt högt upp på huvudet och sedan längre hår upptill som man kan styla på olika sätt. Vid Low fade så har man jättekortklippt på sidorna precis över öronen och längre hår ju högre upp på huvudet man kommer. Mid-high fade är när man har kortklippt hår på sidorna ända till ungefär mitten på huvudet och stegvist längre hår ju högre upp på huvudet man kommer. När man har Mid-high fade så kan man styla håret på många olika sätt. Många män gillar att ha sidbena eller back slick vid sådant fade frisyr. Fade trenden har kvarstått ända in på 2020-talet och är fortfarande en populär hårfrisyr för män.

fade frisyr 2010 talet


Hur kommer frisyr för män 2023 att se ut? 

Fade frisyrer för män ser ut att fortsätta under 2023 och trenden håller på att utveckla sig allt mer. I början på 2023 kan man förvänta sig Low-fade med en slick back med hög volym och kraftig struktur. Senare mot våren och sommaren väljer många att klippa sig kort med high fade och rufsigare framtill. I dagsläget är vi fortfarande mitt uppe i fade frisyren och olika stilar inom den trenden ser ut att utvecklas allt mer. Frågan är vart detta kommer att leda och vad blir nästa stora trend inom hårfrisyrer för män? Det får framtiden avslöja för oss.

frisyer for man 2023


Vilka frisyrer är inne 2023?

Fade frisyrer för män är den hårtrenden som är inne 2023, Low-fade med en slick back med hög volym och kraftig struktur. I dagsläget är vi fortfarande mitt uppe i fade frisyren och olika stilar inom den trenden ser ut att utvecklas allt mer. Frågan är vart detta kommer att leda och vad blir nästa stora trend inom hårfrisyrer för män? Det får framtiden avslöja för oss.

Vilken fade frisyr är snyggast på killar?

Många män gillar att ha sidbena eller back slick fade frisyr. Senare mot våren och sommaren väljer många att klippa sig kort med high fade och rufsigare framtill.

Vilken fade frisyr passar jag i?

Fade frisyren har tre olika nivåer där man kan välja mellan High, Mid och Low-fade. High fade innebär att man har jätte kort längd på sidorna väldigt högt upp på huvudet och sedan längre hår upptill som man kan styla på olika sätt. Mid-high fade är när man har kortklippt hår på sidorna ända till ungefär mitten på huvudet och stegvist längre hår ju högre upp på huvudet man kommer. Vid Low fade så har man jättekortklippt på sidorna precis över öronen och längre hår ju högre upp på huvudet man kommer. När man har Mid-high fade så kan man styla håret på många olika sätt.

Hur vet jag vilken fade frisyr som passar mig?

När man har Mid-high fade så kan man styla håret på många olika sätt.