Vad är skäggolja?

skaggvard-bazgir-veljkovic

Vad är skäggolja bra för?

Den bästa skäggoljan bör ha olika beståndsdelar och vara blandad av absolut toppkvalitets-oljor som är bra för just hår och hud. Arganolja, Jojobaolja, Macadamiaolja, Hampolja och Sesamolja är alla exempel på utmärkta oljor som är bra för all slags hårväxt och hud. En annan beståndsdel är att använda eteriska oljor för att åstadkomma en god doft. En skäggolja som har en god doft är trevligare att använda och är idag en motsvarande för ‘’aftershave’’ för män med skägg.

Varför skäggolja?

När skägg blev trendigt i mitten på 2010-talet fick män för sig att leta efter något för att smörja skägget med. När man bär på skägg så bildas det döda hudceller under skägget som behöver rensas bort. Döda hudceller brukar egentligen rensas bort vid rakning. Men i och med att man sparar på skägg så rensas döda hudceller inte bort lika enkelt då man inte rakar sig. Det som händer då är att döda hudceller kan orsaka torrhet som ibland leder till klåda, irritation och svamp. 

Vad gör skäggolja?

Skäggolja ser till att återfukta skägget och motverkar torrt skägg och hud som i sin tur eliminerar klåda, irritation, bakterier och andra sammanhängande problem. Skäggolja reparerar även skadade hårstrån och förser med vitaminer och mineraler som är viktigt för skäggets välmående. Då hud och hår är en del av kroppen så är det mest skonsamt att använda sig av olja som är 100% ekologiskt.

hur-ska-man-anvanda-skaggolja

Hur man använder skäggolja- En komplett guide 

Först och främst bör skägget tvättas av med skäggschampo för att rensa bort döda hudceller, smuts och bakterier. 

1. Använd skäggbalsam för att mjuka upp skägget och reparera torrt skägg.

2. Torka skägget ordentligt med handduk och använd gärna en fön tills det blir torrt. 

3. Beroende på hur mycket skägg man har så skall man klicka ut 1-2 droppar olja i handflatan.

4. Gnugga händerna mot varandra för att värma upp oljan.

5. Smörj med händerna igenom skägget på varje sida av kinderna samt avsluta med att smörja underifrån och uppåt vid hakan.

6. Använda skäggkam trä eller skäggborste trä för att rensa och sprida runt oljan. 

Ovanstående guide bör repeteras en gång om dagen för att uppnå bäst resultat. Om man har svåra besvär kan i många fall komplettering med skäggkräm dämpa problemen. I vissa fall kan man även kombinera skäggolja med skäggvax om man vill piffa till stämningen en aning.